“Οι φωνές των κοριτσιών”, στο Μουσείο Προσφύγων του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Μια συγκλονιστική έκθεση είχα την τύχη να δω στο “Μουσείο” Προσφύγων στην Πολιτιστική Γειτονιά του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Με όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα, που δυσχεραίνουν την καθημερινότητά μας, τα “κορίτσια” – πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, τα οποία φιλοξενούνται στο καμπ Διαβατών και έχουν ζητήσει άσυλο (και …αναμένουν), παρουσίασαν ζωγραφικά και φωτογραφικά έργα τους. Κάποια απ’ αυτά σου έκοβαν την ανάσα.

Η δουλειά αυτή προέκυψε από τα καλλιτεχνικά εργαστήρια ζωγραφικής με εκπαιδευτή τον Richard Lusakumunu, ζωγράφο και μουσικό από το Κογκό, και φωτογραφίας με εκπαιδευτή τον φωτογράφο Mattia Bidoli. Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται τον τελευταίο χρόνο με την υποστήριξη της οργάνωσης ΝΑΟΜΙ.

Τα έργα υπογράφουν οι: Μασουμέτ Καντζίκ, Μαχντιέ Νετζάτι, Φαρζάνα Ναεμί, Σαρίγια Γουακίλι, Ζόχρε Μουσά Χαν, Ζάχρα Μουσά Χαν, Σάμπνα Ζάχερ, Παρβάνα Ζάχερ, Μομπίνα Σαργουρί, Μασουμέ Μουσάβι, Νατζίμα Ρεζά, Μαχνούρ Ζισάν.

Ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών, η Ύπατη Aρμοστία / UNHCR και η Μ.Κ.Ο.Naomi ήταν οι φορείς που συνεργάστηκαν για τα διαδικαστικά.