Ξενάγηση προσφύγων μαθητών του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Πρόσφυγες γνώρισαν την ιστορία του τόπου που τους φιλοξενεί!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου) η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και η Κοινωφελής Επιχείρησή (ΚΕΥΝΣ)  του δήμου Νεάπολης-Συκεών σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες διοργάνωσαν μια πολύ όμορφη και ξεχωριστή δράση.

Πρόσφυγες αιτούντες άσυλο από διάφορες χώρες, όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Συρία και το Κογκό, όλοι τους μαθητές και μαθήτριες του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας του δήμου, ξεναγήθηκαν από κοινού με μέλη του Χορευτικού Συλλόγου σε ιστορικά σημεία και γειτονιές, αυτές τις ίδιες γειτονιές που εγκαταστάθηκαν και μετά την Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών Έλληνες πρόσφυγες από την Μικρασία, την Καππαδοκία, την Ανατολική Ρωμυλία και Θράκη. Αρκετές από αυτές τις προσφυγικές κατοικίες σώζονται ακόμη και σήμερα, καθώς ο δήμος κατάφερε και τις διατήρησε ως χώρους Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σκοπός του ιστορικού αυτού περιπάτου ήταν η βιωματική γνωριμία με τη ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης και των ανθρώπων της, που συνδιαμόρφωσαν με το πέρασμα του χρόνου την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου. Έτσι, και  παράλληλα με την διδασκαλία και μάθηση της ελληνικής γλώσσας, η ένταξη στον κοινωνικό ιστό ανθρώπων με τελείως διαφορετική κουλτούρα είναι ευκολότερη και η επιθυμητή ειρηνική συνύπαρξη όλων πιό εφικτή.

Από το Επταπύργιο πρόσφυγες-μαθητές του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας, μέλη του Χορευτικού Συλλόγου, Δημοτικοί Σύμβουλοι του δήμου Νεάπολης- Συκεών ξεκίνησαν τον ιστορικό περίπατο.

Ο δίωρος περίπατος-ξενάγηση κατά μήκος των Βυζαντινών Τειχών της πόλης, ξεκίνησε από το Επταπύργιο και με διαδοχικές στάσεις σε ιστορικά σημεία του Τείχους οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν από την ξεναγό Ελένη Μαουζίδου-Βοζίκα όχι μόνο για την υπερχιλιετή ιστορία της Θεσσαλονίκης αλλά και για την πορεία των αλλεπάλληλων προσφυγικών μετακινήσεων.

Οι μικροί μαθητές φύτευσαν συμβολικά μια ελιά.

Μετά την ξενάγηση οι μικρότεροι μαθητές του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας φύτευσαν συμβολικά ένα δενδρύλλιο ελιάς στην πλατεία Ειρήνης. Ακολούθησε η επίσκεψη στο Μουσείου Προσφύγων του Δήμου, στην Πολιτιστική Γειτονιά. Εκεί, τόσο οι μικροί μαθητές του Σχολείου, όσο και μέλη του χορευτικού συγκροτήματος και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Νεάπολης-Συκεών σχεδιάσαν σ’ έναν παγκόσμιο χάρτη τις διαδρομές, που ακολούθησαν στην πορεία τους προς τη Θεσσαλονίκη. Με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής, που έπαιξαν φίλοι του χορευτικού συλλόγου, προσφέρθηκε ένα μικρό κέρασμα και το καλόγουστο αναμνηστικό, που φιλοτεχνήθηκε από το εργαστήριο κεραμικής του Δήμου.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Νεάπολης-Συκεών Παρή Γενίτσαρη, Ειρήνη Καγιαμπίνη και Θανάσης Καλτσίκας με την αρωγή του χορευτικού Συλλόγου, φίλων, εθελοντών, δημοτικών υπαλλήλων, εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ δημιούργησαν από κοινού μια ιδιαίτερα ζεστή και ανθρώπινη εκδήλωση, μια ζεστή αγκαλιά αγάπης σε οικογένειες καταπονημένες, που ξεκινούν τη ζωή τους από την αρχή.

Δίκαια λοιπόν, η UNESCO ενέταξε πρόσφατα το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας του δήμου στον Διεθνή Κατάλογο Αποτελεσματικών Πρακτικών της για την Εκπαίδευση Ενηλίκων, επιβραβεύοντας έτσι την διοίκηση του δήμου Νεάπολης-Συκεών για την δωδεκάχρονη προσφορά του με τα δωρεάν μαθήματα ελληνικών και τις παράλληλες δράσεις σε περισσότερους από 700 συνολικά μετανάστες και μετανάστριες από 52 διαφορετικές χώρες!