Προ(σ)κλήσεις από/σε δύο κοτέτσια

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ομαδική εικαστική έκθεση με τη συμμετοχή 40 εικαστικών δημιουργών εγκαινιάστηκε την Δευτέρα, 22 Ιουνίου στο Μουσείο Προσφύγων της Πολιτιστικής Γειτονιάς στις Συκιές. Ο ευφάνταστος τίτλος της ΠΡΟ(Σ)ΚΛΗΣΕΙΣ ΑΠΟ/ΣΕ ΔΥΟ ΚΟΤΕΤΣΙΑ πρόεκυψε από το παρελθόν του Μουσείου. […] “Κάθε ένα από τα καλλιτεχνικά έργα και η παρούσα έκθεση ως σύνολο συγκροτούν έναν οπτικό λόγο, ο οποίος αναφέρεται στο κοτέτσι και τα περιεχόμενά του και μέσα από αυτόν επανερμηνέυονται, κοινωνικοί/πολιτισμικοί συμβολισμοί, αποκαλύπτοντας και αναδεικνύοντας προφανείς και μη-προφανείς ιεραρχίες και συγκρούσεις τόσο στην τοπική, όσο και στην παγκόσμια συνθήκη.” σημειώνει μεταξύ άλλων στο προλογικό σημείωμα η Ελευθερία Δέλτσου, Αναπλ. Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Οι δύο επιμελητές της έκθεσης, επίσης εικαστικοί καλλιτέχνες, η Μαρία Δελαπόρτα και ο Γιάννης Αργυριάδης κατάφεραν και συνταίριαξαν αρμονικά σ’1(ένα) κοτέτσι πολλά κοκόρια, όπου “διατυπώθηκαν αέναα υπαρξιακά ερωτήματα, εκφράστηκαν αξιακές απαρνήσεις, συγκρούστηκαν έμφυλες ανισότητες, αναδείχθηκαν κοινωνικοί συσχετισμοί και εκδηλώθηκαν κοινωνικές απαξιώσεις”.

“Η τέχνη για μένα δεν είναι επάγγελμα. Είναι δημιουργία, είναι προσφορά! Ο ένας ας κρατά το χέρι του άλλου, ό,τι πιο σημαντικό για τον καθένα μας και με το εμείς θα καταφέρουμε πολλά!” γράφει στην ευχαριστήρια ανάρτησή του ο Γιάννης Αργυριάδης.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Αρνάκη Λιλίκα, Αργυριάδης Γιάννης, Βαμβουκάκη Ρένα, Βαρσακέλης Βασίλης, Βελδεμίρη Στεφανία, Βέλλιου Κατερίνα, Geckauskaite Rolana, Γιαγτζόγλου Σάββας, Γάγκας Σαράντης, Γροντάς Άγγελος, Γκύζης Δημήτρης, Γωγούση Αλεξάνδρα, Δελλαπόρτα Μαρία, Ζαράρη Σοφία, Θεοφίλου Μαρί, Καζάκη Ιωάννα, Καλημέρης Νίκος, Καλτσίδης Γιώργος, Καμίνης Γιάννης, Καραδημητρίου Σίσσυ (Αναστασία), Καρακασίδου Όλγα, Kllogjeri Fotis, Κουκούδης Δημήτρης, Κριαρίδη Γαλήνη, Kristiboni, Κυριακοπούλου Ολύβια, Κώτσιου Μαργαρίτα, Μαυροπαίδη Χριστίνα, Matiticreative, Μπακόλας Χρίστος, Μπουρατζή Κατερίνα, Παπαδοπούλου-Γεωργίου Θέκλα, Παπαδοπούλου Λούλα, Ποπώλη Ζωγραφιά, Πράπα Αγγέλικα, Suzdaltseva Marina, Σταμενίτης Γιάννης, Τσιρίκα Αθηνά-Ωκεανίς, Τυρωπόλης Μάριος, Φαλιαρίδου Ευγενία, Φωτόπουλου Μαρία, Χατζηαθανασίου Έλενα, Χατζηαγγέλου Άννα, Χατζησαββίδου Ματούλα

Και οι υποστηρικτές της έκθεσης: Άγγελο Γροντάς/Γραφιστικά, Ακαδημία restaurant/Catering, Πάνος Ζηκίδης και η ομάδα του/Παραδοσιακή μουσική, Μαντήλια καλλιτεχνών/TypeLove και ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών/ΚΕΥΝΣ για την παραχώρηση του χώρου.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την ημέρα των εγκαίνιων: