Ο Άγιος Γεώργιος είναι ένας από τους πιό δημοφιλείς Αγίους στον Χριστιανικό κόσμο. Ο υψηλόβαθμος ρωμαίος στρατιωτικός, που ασπάσθηκε τον Χριστιανισμό στα χρόνια του Διοκλητιανού (3ος αι. μ.Χ.) αποτελεί για πολλούς από τους Μουσουλμάνους πιστούς την μορφή ενός ήρωα, ενός πολεμιστή ενάντια στο κακό, χωρις να συνδέεται απαραίτητα με την Χριστιανική πίστη.
Στην Τουρκία, την ημέρα της εορτής του στις 23 Απριλίου, πραγματοποιείται το μαζικότερο προσκύνημα της χώρας. Είκοσι, τριάντα ή και πενήντα χιλιάδες προσκυνητές καταφθάνουν από νωρίς το πρωί στην Πρίγκηπο (Büyükada=μεγαλονήσι), το μεγαλύτερο νησί των Πριγκηποννήσων στην θάλασσα το Μαρμαρά. Οι προσκυνητές ανηφορίζουν βουβοί το στενό καλντερίμι για το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του «Κουδουνά» στην κορυφή του νότιου λόφου του νησιού και συνωστίζονται για να ανάψουνε τα κεριά τους, να ευχηθούν, να παρακαλέσουν ή να ευχαριστήσουν για την πραγματοποίηση παλαιότερης ευχής τους. Καθ’ οδόν, κρεμούν σε θάμνους και δέντρα κουρέλια και κλωστές για την ίαση αρρώστων. Πολλοί μοιράζουν ζάχαρη, άλλοι φτιάχνουν σκαριφήματα σπιτιών ή αυτοκινήτων στις αυλές του μοναστηριού χρησιμοποιώντας κλαδάκια, σπίρτα, πετραδάκια, κομμάτια ζάχαρης, τονίζοντας στον Άη Γιώργη τον λόγο που τους έφερε έως εδώ.
Η παράδοση θέλει το Μοναστήρι του Άη Γιώργη του Κουδουνά να έχει ζωή πάνω από χίλια χρόνια. Το φαινόμενο της μαζικής προσέλευσης μουσουλμάνων κατά την ημέρα της ονομαστικής εορτής του Αγίου άρχισε πριν από είκοσι χρόνια. Ακούστηκε ότι έγιναν μερικά θαύματα και από τότε η προσέλευση των μουσουλμάνων κάθε χρόνο αυξάνεται!
Οι μοναχοί, που εγκαταβιώνουν στο Μοναστήρι (υπάγεται στο Ορθόδοξο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως), προσπαθούν με την βοήθεια της τουρκικής αστυνομίας και διακονητών (εθελοντών) από την Ελλάδα και την ελληνική κοινότητα της Πριγκήπου να εξασφαλίσουν την ομαλή ροή των χιλιάδων προσκυνητών και να διατηρήσουν την τάξη.
Με την δύση του ηλίου κλείνουν οι πόρτες του μοναστηριού και οι τελευταίοι προσκυνητές επιβιβάζονται στα πλοία για την Κωνσταντινούπολη ή την απέναντι ασιατική ακτή.
Χρόνια πολλά στους Γιώργηδες και τις Γεωργίες !
Ήμουν εκεί τον Απρίλιο του 2010.