Λίγες μέρες πέρασαν από την δεύτερη επίσκεψη του Βλαδίμηρου Πούτιν στην Ελλάδα, Αθήνα και Άγιον Όρος. Κυκλοφόρησε, ότι η 6ωρη επίσκεψη στο Άγιον Όρος έγινε με αφορμή τον εορτασμό της χιλιόχρονης παρουσίας των Ρώσων στην Αθωνική χερσόνησο ή -από πιό επίσημα χείλη- πώς “η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση 1.000 ετών ρωσικής μοναστικής ζωής στο Αγιον Ορος.”. Το εορταστικό των εκδηλώσεων δεν βγήκε όμως, για πολλούς και διάφορους λόγους, που μπορεί κανείς εύκολα να εντοπίσει σκαλίζοντας στο διαδίκτυο.
Εξηγούμαι: δεν έχω καμμία πρόθεση να απασχοληθώ ή να αναλύσω τους λόγους της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου την δεδομένη χρονική στιγμή, όπου γίνεται το “μάλε βράσε” στην ευρύτερη περιοχή. Είναι δεδομένο, ότι τίποτα από αυτά που ανακοινώνονται στα ΜΜΕ δεν ισχύει. Άλλη είναι η ατζέντα και άλλα ανακοινώνονται και μαθαίνουμε εμείς οι κοινοί θνητοί, ότι “συζητήθηκαν, υπεγράφησαν” κλπ.
Αναμενόμενα ήταν και τα μέτρα ασφαλείας πολύ πριν και κατά την διάρκεια της επίσκεψης. Βατραχάνθρωποι, ελεύθεροι σκοπευτές, υποβρύχια, δορυφόροι. δοκιμαστές γλυκών και κερασμάτων, ακτίνες Χ, μέχρι και φραγή της κινητής τηλεφωνίας στιην Αθωνική πρωτεύουσα υπήρχε για όσο κράτησε το προσκύνημά του Βλαδίμηρου στις Καρυές.
Πίσω στον χρόνο…. Δέκα και χρόνια, όλοι μας νεώτεροι και πολύ πιό “αθώοι”… Ένα χρόνο μετά τον “θρίαμβο” της Ολυμπιάδας, ζούμε την “πολιτική αλλαγή” του Κώστα Καραμνλή του νεώτερου, με αυξήσεις, διορισμούς και… κουμπαριά με τον Ερντογάν. Η τρομοκρατία, έ, έχει σχεδόν εξοντωθεί. Μιά χαρά… Τότε, επισκέπτεται το Όρος ο Πούτιν. Είναι η τρίτη προσπάθεια και αυτή την φορά γίνεται! Είναι ο πρώτος Ρώσος πρόεδρος ever, που επισκέπτεται την Αθωνική πολιτεία! Στην πρώτη, ήταν αδύνατη η πρόσβαση στην περιοχή, γιατί τα χιόνια ξεπερνούσαν τα 3 μέτρα. Στην δεύτερη, οι Τσετσένοι κατέλαβαν το σχολείο στο Μπεσλάν και ακολούθησε το γνωστό μακελειό. Τώρα όμως, αντίκρυ στον Άθωνα, στο Πόρτο Καρράς, μπανάρει ο έλληνας Πρωθυπουργός περιμένοντας τον Πούτιν (όπου και έγινε η άτυπη συνάντηση τους στις 8.9.2005).
Στο Όρος πολύ καιρό πριν, οι εργασίες αποκατάστασης του “Ρώσικου” μοναστηριού έχουν σταματήσει. Κάποιοι μιλούν για σφραγισμένα κοντέινερ που μπαίνουν, και μπαίνουν, και μπαίνουν, χωρίς “κανείς” να ξέρει τι κουβαλούν στα σωθικά τους. Κάπου είχε πάρει το μάτι μου σε ρώσικο site ότι στο εν λόγω Μοναστήρι έχει εγκατασταθεί άψογος νοσοκομειακός-διαγνωστικός εξοπλισμός… Άλλωστε το μεγάλο κτίριο που αντικρύζει ο από θαλάσσης προσκηνυτής, ήταν εξαπανέκαθεν το “νοσοκομείο” της Μονής. Μιλάμε για μεγάααααααλο νοσοκομείο στην καρδιά του Β. Αιγαίου…
Παρασκευή, λοιπόν, 9 του μηνός Σεπτεμβρίου, η Θεσσαλονίκη στα ντουζένια της λόγω ΔΕΘ, καταφέρνω λόγω “εντοπιότητας” να μπώ σχετικά εύκολα στο Όρος, διά θαλάσσης φυσικά, και αναμένω στην πλατεία της Αθωνικής πρωτεύουσας, αυτής των Καρυών, την άφιξη του “θέματος”.
Ο εγγονός του Ταλέα, ο Θοδωρής, αμπαρώνει το σε προνομιακή θέση -κάτι σαν γωνία Τσιμισκή & Αριστοτέλους- υπέρ-αιωνόβιο παντο(μ’ όλη την σημασία της λέξεως)πωλείο. ‘Ετσι κι αλλοιώς δεν κυκλοφορεί “ο μη έχων εργασία”… Μια ακριβώς ίδια εικόνα πήρε τον μάτι μου στην τηλεοπτική παρουσίαση της πρόσφατης επίσκεψης. Ο χρόνος στο Όρος μετράει αλλοιώς.
Η Ιερά Επιστασία, καταφθάνει στην πλατεία, που θα πει, ωσονούπο φτάνει και ο Βλαδίμηρος. Λαυριώτικη Επιστασία και πάλι, ο πατήρ Παύλος (και πάλι) Πρωτοεπιστάτης. Επικρατεί παραπανήσια σιωπή…
Και ιδού, ο Πρόεδρος!
Πουά πουκάμισο??? Μα τ/πόσο χωριάτες ήταν τότε τα συντρόφια?
Κωδωνοκρουσία υποδοχής και πεζή, κατευθύνεται στο Πρωτάτο. Στην εφετεινή επίσκεψη και για λόγους ασφαλείας, όπως είπαν, το τυπικό παραβιάστηκε και ο Ρώσος Πρόεδρος με την συνοδεία του έφτασαν οδικώς έως έξω από το καμπαναριό του Πρωτάτου.
Ηγούμενοι και Αντιπρόσωποι των Ιερών Μονών στις θέσεις τους βάσει του αυστηρού αγιορειτικού πρωτοκόλλου αναμένουν.
Ο Πρόεδρος, ανάβει κεράκι και προσκυνά με ευλάβεια την εφέστιο εικόνα της Παναγίας γνωστής και ώς ” Άξιον Εστί”.
Ακολουθεί η δοξολογία, αλλά οι παρατηρητικοί αγιορειτικολόγοι, ιστορικοί ή συνωμωσιολόγοι θα εντοπίσουν μιά ουσιώδη διαφορά σε σχέση με την πρόσφατη επίσκεψη: Στον Θρόνο κάθεται ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Φιλαδελφείας (αν δεν κάνω λάθος) κ.κ. Μελίτων κι όχι ο Πρόεδρος Πούτιν! Λέτε γι’ αυτό να ξαναεπισκέφτηκε το Άγιον Όρος ο Βλαδίμηρος? Για να κάτσει στον Θρόνο?
Μάλιστα, γράφτηκε πως στον “Πόλεμο του Θρόνου” υπήρξε και «Θύμα» της σύγκρουσης, ο Ειδικός Γραμματέας για θέματα θρησκευτικής διπλωματίας του ΥΠΕΞ κ. Στάθης Λιάντας, τον οποίο η Ιερά Κοινότητα, το ανώτατο διοικητικό όργανο της αγιορείτικής κοινωνίας με επιστολή της προς το Υπουργείο Εξωτερικών κήρυξε ανεπιθύμητο πρόσωπο…
Επιπλέον, μεγάλος ηττημένος ο Έλληνας Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος, που απλά δεν εμφανίστηκε στο Ναό του Πρωτάτου. Τέλος πάντων, προηγείται η σωτηρία της Πατρίδας.
Οι αναμνηστικές και επίσημες φωτογραφίες στις σκάλες της Ιεράς Κοινότητας -απόλυτο viral από την απαρχή της φωτογραφίας στο Άγιον Όρος (1870, αποστολή του Ρώσου Σεβαστιανώφ)- και μετά, στην μεγάλη αίθουσα της Ιεράς Κοινότητας, οι απαραίτητοι σύντομοι χαιρετισμοί και αντιφωνήσεις και το παραδοσιακό κέρασμα (τότε χωρίς δοκιμαστές και χημικές αναλύσεις), που για να μην θυμάμαι θά ήταν κάτι απλό, λικεράκι, λουκούμι, και κάποιο τυλιχτό από τον Ταλέα…
Το κονβόι των αυτοκινήτων ξεκινάει για το Μοναστήρι των Ιβήρων, στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου, της οποίας Μονής μετόχι (ιδιοκτησία δηλαδή) βρίσκεται μέσα και εντός του Κρεμλίνου… Ξάφνου, ένας γάιδαρος που ξεπετάχτηκε στον χωματόδρομο παραλίγο να προκαλέσει εγκεφαλικό στους υπεύθυνους ασφαλείας, αλλά ευτυχώς ο Πρόεδρος που επέβαινε στο σούπερ ντούπερ ειδικό αυτοκίνητο μάλλον δεν κατάλαβε τον κίνδυνο. Παρεπιπτόντως, το προεδρικό αυτοκίνητο άκουσα, ότι ανήκε σε ρώσο μοναχό, που εγκαταβιεί σε Κελλί εδώ και μερικά χρόνια πάνω από την Δάφνη στο δρόμο για την Σιμωνόπετρα.
Ο Άγιος Καθηγούμενος της Ι. Σταυροπηγιακής Μονής των Ιβήρων Βασίλειος υποδέχτηκε τον Πρόεδρο, και μετά τα σχετικά (προσκήνυμα στην εικόνα της Παναγίας της Πορταϊτισσας, κέρασμα, κλειστές πόρτες) μέσω ξηράς (Ιβήρων-Καρυές-Δάφνη) και του γνωστού χωματόδρομου και θαλάσσης (Δάφνη-“Ρωσικό” με ένα απλό ταπεινό ταχύπλοο) κατέληξε στην Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος, το επονομαζομενο και “Ρωσικό”. Φυσικά, δεν είναι “ρωσικό”, αλλά όπως και όλο το Άγιον Όρος είναι ελληνική επικράτεια, που θρησκευτικά υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Επιπλέον, οι χιλιάδες ρώσοι μοναχοί που βρίσκονταν εκεί (και σ’ όλη την αθωνική πολιτεία) έως την ρωσική επανάσταση του 1917 έχουν εκλείψει και στο Μοναστήρι με τα χρόνια απέμειναν λιγοστοί μοναχοί και εν τέλει επικράτησαν οι Ουκρανοί που κράτησαν σε ζωή το Μοναστήρι. Πάντως, η αποκατάσταση της Μονής (που πολλά κτίρια της είχαν καταντήσει ερείπια) μάλλον έγινε μετά την γενναιόδωρη ενίσχυση της Ρωσικής Κυβέρνησης που διέθεσε το ποσό των …30 εκατ. δολαρίων.
Ο 91χρονών Άγιος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής κ.κ. Ιερεμίας (σήμερα, κατά το σωτήριο έτος 2016 είναι 102 χρονών) υποδέχθηκε κατά τη τάξει τον Ρώσο Πρόεδρο.
Στη συνέχεια η Πορτάρα της Μονής έκλεισε βαρύγδουπα και οι πάντες, εκτός του Υψηλού προσκεκλημένου και της συνοδείας του, μείναμε απ’ έξω. Αστυνόμοι, πυροσβέστες, λιμενικοί, βατραχάνθρωποι, Ο.Υ.Κ., δημοσιογράφοι και εγώ μια παρέα.
Αργά το απόγευμα, με σκάφος του Λιμενικού βγήκαμε στον “κόσμο”.
Την επαύριο, απαθανάτιζα τον γάμο του Μάκη, τον οποίο σύσσωμος ο πολιτικός & επιχειρηματικός και δημοσιογραφικός κόσμος ετίμησε….
Τότε ακόμη δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα…